Защо диетата рядко дава траен резултат при жените?

Защо дадена диета при жените рядко дава резултат?

Защо дадена диета при жените рядко дава резултат?

За да имаме успех във всяка една насока, трябва да се потрудим и то не малко. Това винаги е с цената на някои нелеки „лишения” или промяна на досегашните  навици и излизане от „зоната на комфорта“. До тук нищо ново. Изключение не правят и целите, обвързани със свалянето на килограми или достигане на дадена визия. И по-конкретно – трябва да се научим да планираме предварително храната си, да подбираме подходящите за нас източници, да я носим в кутии, да не пропускаме хранене, да се храним по-често от преди и да не се поддаваме на изкушенията, които доскоро са присъствали в менюто ни и са навсякъде около нас.

Повечето жени обаче, които си поставят за цел да се стегнат, да отслабнат или да заприличат на „онази от списанието“, се обръщат към специалист, диетолог или онлайн треньор. До тук добре, но какво следва по-натам? Голяма част от тях смятат, че диетите и програмите работят сами по себе си, без много много зор да си дават за спазването им. Непременно след като получат изготвения план, започват да валят въпроси като:

„А как да си готвя като нямам време?“

Доста често срещано оправдание. Все пак не се готви по пет пъти на ден, колкото хранения имате, а се готви веднъж за целия ден, като най-често това се прави през предния ден вечерта. Въпросът и тук опира да приоритети, дали предпочитате да си запълвате времето с нещо друго или да отделите 30 минути за приготвяне на храната, която е най-често месо. Даже и 30 минути е много, защото ако го приготвяте на фурна, директно го подправяте, ако не сте го мариновали, след което директно го слагате в печката и си вършите другите задължения.

Като цяло, здравословната храна и храната по време на диети е проста и не изисква големи виртуозни кулинарни умения, като това да опечете месо, сварите ориз или картофи, нарежете зеленчуци, сварите яйца или да накиснете овесени ядки във вода. Неща, които се вършат бързо и не изискват много време за приготвяне. Наистина е рядко срещано жени (поне аз познавам само няколко) да работят по 12-14 часа на ден и буквално да нямат време за това (макар че пак има начини с правилно планиране и оптимизиране на времето да се приготвя храна за няколко дни напред).Защо диетите при жените никога не работят?

„Не мога да си нося храна на работа – всички излизат на обяд, а аз да седя сама в офиса…“

Съвсем спокойно можете да се наобядвате с вашата приготвена храна от вкъщи и да излезете при останалите колеги и да пиете по едно кафе с тях, ако толкова са ви залипсвали. Храненето отнема не повече от 10-15 минути и останалата част от обедната почивка да си я изкарате с тях.

Носенето на кутии с храна на работа/из път е въпрос на навик. Досега най-вероятно сте свикнали да се храните с каквото ви падне и където ви падне като: обилен обяд, който ви държи сити 6-8 часа или пък просто да се залъгвате с някой друг бонбон, бисквити или сандвич с мирис на месо в офиса, които реално не хранят вашето тяло с нужните хранителни вещества. По време на хранителен режим е изключително важно да си спазвате всичките хранения за деня, разделени почасово, а не хаотично! Още от първите дни ще започнете да огладнявате точно на часа, на който сте се хранили през последните дни. В повечето случаи количествата от вашата диета трябва да са подбрани така, че да ви държат сити в рамките на 3-4 часа и сами ще имате нужда, без да се насилвате, да се храните и пиете вода по-често, а в същото време кантарът ще върви надолу. Защо? Много просто – метаболизмът става по-ефективен, грелинът (хормонът на глада) става по-обострен, а нивата на инсулин остават по-стабилни (което може да предотврати редица заболявания).

„Може ли да не ям по 4-5 пъти на ден, защото нямам възможност?“ или „Не мога да закусвам”, „Не ми се пие толкова вода”

Честото хранене забързва метаболизма, както споменахме. Започват да се появяват „аномалии” като това по-често да ви се пие вода, огладнявате точно на 3-4 часа, ходите по-често до тоалетна, гладни сте сутрин – все странни неща за повечето хора, които се стремят да ги сведат до минимум. Това всъщност са признаците на забързан метаболизъм, понижаване на телесните мазнини и повишаване работоспособността на тялото. Просто от самосебе си, ще се събуждате гладни и тялото ви ще има нужда от повече вода и храна, без да се насилвате излишно, ако спазвате стриктен хранителен план.

Когато ядете по два пъти на ден, обилни количества случайна храна, които ви държат сити в продължение на 6-8 часа, или пък гладувате, не закусвате и не пиете вода, забавяте метаболизма си и така преминава в режим на складиране на мазнини и вода. Това е естествена реакция на тялото да се адаптира за по-сурови и тежки периоди, а нека не забравяме – тялото съществува на база адаптация от околната средаЗащо диетите при жените никога не работят?. Ако се чувствате подути, нямате тонус, не можете да ходите до тоалетна и т.н., вероятно водите телата си и към по-слаб имунитет, редица заболявания и сигурно затлъстяване, особено ако сте предразположени към това.  Съществуват, разбира се, редица теории, които защитават яростно гладуването и цикличните хранения (хранителна философия, която цели да предизвика определен тип стрес и да лиши тялото от вещества, които евентуално има вероятност да се натрупат като излишни килограми).

„Не мога да се храня с еднообразна храна дни наред…“ – „А може ли да си хапвам малко бял шоколад от време на време, много обичам…? „Не мога без мляко и сирене!”

Храната може да бъде приготвена по различни начини и да бъде разнообразна и вкусна! Можете да редувате различни видове месо – пилешко, телешко, риба, както и да ги подправяте с различни подправки.

Това оправдание опира до това, че на хората им се яде бърза храна от типа junk food и разни сладки неща, които трябва да бъдат табу по време на хранителен режим за изчистване на мазнини. Ако ви е трудно и не можете да се лишите от любимите си храни, просто си яжте каквото искате и не се дерзайте, че искате да отслабвате. Отново е въпрос на приоритет, това какво би ни направило щастливи – краткотрайният ефект на езика от „вкусния“ junk, или дългосрочните резултати от страхотно тяло. И аз обичам да ям пици и бонбони, но това да изглеждам добре ме прави със сигурност по-щастлива, спор не може да има по този въпрос.

Всичко, което ядете извън разписания хранителен режим си е на ваша отговорност и трябва да знаете, че това малко по малко ви отдалечава от целта. Можете да хапвате, но това ще забави свалянето на килограми и няма да имате нужният резултат.

Друго често срещано е жени, които пропускат хранения, да си ги наваксват чрез поглъщане на повече количество храна в следващите хранения в комбинация с някой ред шоколад , бонбон, за да се заситят, понеже са стоели гладни по-дълго време. Това разбира се върви „ръка за ръка“ със самоуспокояващи фрази като: „Какво пък, нали не си ядох четвъртото хранене?” Забавянето на метаболизма е на лице и по този начин ще си стоите на едни килограми, без кантарът да мърда надолу. Хранителните режими за сваляне на килограми не работят чрез глад. Диета НЕ Е синоним на Глад, това трябва да се запомни от всички ни!

В крайна сметка какво се оказва обаче? През последните 3 години, в които съм работила и говорила с десетки жени, повечето от тях за съжаление решават, че диетите за тях са нещо „вредно“, „трудно“ или „прекалено“. По този начин те успяват да постигнат по-лесното, а именно – да се погледнат в огледалото и да се успокоят с фраза като: „Е какво пък? И така съм си хубава, който не ме харесва, няма вкус!“ Да, ама не! Тук не става въпрос за „вкус“, тук става въпрос за това дали сме готови да преборим и да променим себе си, да се развиваме, да следваме мечтите си (ако изобщо имаме тази смелост). С фрази като тази, много жени потискат доскорошните си вътрешни терзания и набързо забравят за уж твърдата си решимост да превърнат тялото си в отражение на своите стремежи.

Нека се опитаме да бъдем малко по-целеустремени и отдадени на това, което искаме! А определено хубавото женско тяло минава и през спазването на добре-структуриран и ефективен хранителен режим – две мнения по този въпрос няма!

Share this Post!

About the Author : Nacepen

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.