Гинекомастия – причини за поява и лечение

Гинекомастия – причини за поява и лечение

Гинекомастия – причини за поява и лечение

Гинекомастията е може би най-нежеланият и най-обсъждан негативен страничен ефект от прием на  анаболни и андрогенни стероиди и хормони. Всеки професионален спортист, атлет, бодибилдър или просто трениращ , е добре да е запознат с естеството на гинекомастията като страничен ефект.

Какво всъщност е гинекомастията?

Основната причина за поява на това заболяване е променения баланс между естроген и адроген. Като женски хормон естроген предизвиква нарастване на млечните жлези. Когато нивото на естроген е завишено, това означава автоматично намалени нива на андрогени. Гинекомастия не се образува само  вследствие на употреба на анаболни стероиди. Това състояние може да се наблюдава при мъже от всякакви възрасти, дори неупотребявали анаболни стероидни препарати.

Гинекомастия най-често се наблюдава в 3 възрасти от развитието на мъжете.

Първата възраст е на новороден. При новородените засяга 60% от момчетата. Тя се нарича физиологична гинекомастия и е естествено състояние у бебетата от мъжки пол. Този вид гинекомастия отшумяла бързо защото се дължи на влиянието на женските хормони на майката при развитие на плода. Физиологичната гинекомастия не е повод за притеснение.

Втората възраст е през пуберитета. От гинекомастия през тийнейджърските години страдат между  4-69% от момчетата. Този вид се нарича транзиторна гинекомастия. Дължи се на по-бръзото съзряване на клетките в теститите, които отделят естроген през периода на полово развитие. Обикновено транзиторната гинекомастия преминава от себе си със съзряване на клетките, които отделят полови хормони – андрогени. В този случай гърдите се възстановяват без хирургическа намеса в рамките на 18 месеца.

Третата възраст е след 50г. В тази възраст от гинекомастия страдат около 24-60% от възрастните мъже. Тази форма се нарича инволутивна гинекомастия. Тя е мултифокална. Растежът на гърдата започва в повече сектори на млечната жлеза. В следствие на естесвените процеси на стареене, заниженото производство на тестостерон и увеличения синтез естроген се получава естествено производство на ароматаза – ензимът, който превръща андрогените в естроген. По този начин млечната жлеза у мъжете достига до по-големи размери.

Може би най-неприятният от психологическа гледна точна е втория период. В пуберитета психиката на подрастващите е крехка, и гинекомоастията почти винаги  е травматизираща, като води до ниска самооценка, депресия.

Гинекомастия – причини за поява

Гинекомастия – причини за поява

Основната причина за появата на гинекомастия, както казахме е нарушения баланс между мъжки и женски полови хормони, или по друг начин казано между естрогени и андрогени. Когато нивото андроген в кръвта е намалено се увеличават нивата естроген, което води до стимулиране на млечната жлеза към растеж, и от там поява на гинекомастия.  При спортисти и бодибилдъри, употребяващи забранени препарати нивото на естроген след  стероиден цикъл е обикновено завишено, тъй като повечето анаболни стероиди ароматизират в тялото. С годините се увеличава и количеството на ароматизиращи ензими в клетките. А от там се увеличава и преобразуването на андроген в естроген. Като цяло след край на стероиден цикъл тялото има склонност само да започне да възвръща баланса между естроген и андроген, но този процес е бавен. Затова често се препоръчва да се използват препарати като Proviron в края и след приключване на стероиден цикъл. Този тип препарати потискат производството на естрогена, от където се намалява риска от образуване на гинекомастия при мъжете.

Появата на гинекомастия е тясно свързана с индивидуалните особености на употребяващите анаболни стероиди. При различните атлети различни количества стероиди водят до появата на гинекомастия. Едно е сигурно – с всеки следващ стероиден цикъл възможността за поява на гинекомастия става по-голяма и се задълбочава. Понякога дори може да се наложи хирургическа намеса.

При някои стероидни продукти гинегомастията е почти 100% вероятно да се прояви. Такива са тежки орални стероидни препарати като Анаполон.
Още едно неприятно явление съпровожда гинекомастията и това е секретирането на мляко, което се дължи на високите нива на хормона пролактин. Той се отделя от хипофизата, място, на което стероидите също ароматизират.

Веднъж щом нивата тестостерон се върнат в нормални граници, и сътответно се понижат нивата естроген, гинекомастията спира развитието си и отшумява. Това може да се постигне и чрез силови тренировки, които да завишат драстично нивото на тестостерона. Увеличените нива тестостерон водят до редуциране на подкожните мазнини.

Когато мазнините се редуцират се занижава и синтезът на женски полови хормони. В комбинация, за да се предотврати появата и развитие на гинекомастия е препоръчителен и прием на антиестрогенни препарати по време на всеки стероиден цикъл.

Как да се справим с Гинекомастията? – Лечение

Диагноза Гинекомастия се поставя единствено от лекар специалист след преглед и назначени изследвания на хормони тестостерон, LH, estradiol, dehydroepiandosterone, TSH, Ft4.

GinekomastiyaВ съвсем леките форми на Гинекомастия лечението се свежда до упражнения и отслабване. Но при развито заболяване вариантите за лечение са два: медикаментозно и оперативно.

Оперативно лечение се прилага когато в дългосрочен период Гинекомастията не се повлиява от медикаменти. При хирургичната интервенция се отстраняват мазнини и тъкан от млечните жлези, и ако е необходимо излишна кожа. Целта на оперативната намеса е да се постигне по-добър външен вид, като мъжките гърди станат по-плоски, стегнати и придобият характерния контур. Самата операция подобрява физическото, емоционалното и психическото здраве.
Медикаментозното лечение зависи от вида и степента на развитие на Гинекомастията. Медикаментите, които най-често се използват са:

Витекс – т.нар. Аврамово дърво. Това е билка, която инхибира производството на пролактин, предизвикано от повишени нива на естроген или специфични хормони. За съжаление Витекс е ефективен при много малък процент хора.

Нолвадекс – тамоксифен цитрат. Този препарат се свързва с естрогенните рецептори в тялото  като по този начин пречи на естрогена да се свърже с тези рецептори. В качестото си на псевдоестроген, Нолвадекс може да спре гинекомастия в ранен стадий.

4-хидрокси-андростендион – в Европа е известен като Формастен. Формастен дава добри резултати, защото действа като принуждава ароматазния ензим да се “самоунищожи. За него е необходима рецепта от лекар. Ако по някаква причина това е невъзможно, тогава е по-добре да потърсите друг антиестроген като Rebound XT.

Ликвидекс и Фемара (летрозол) – Това са два нестероидни инхибитора на ароматизацията. Леквидекс и Фемара са изключително ефективни дори в доза от 0,5 до 1-2 мг дневно,  но за сметка на това са много скъпи.

Йохимбин – това е чист алкалоид от африканското дърво йохимбе. Чрез термогенен ефект Йохимбин действа срещу задържането на мазнини и вода в районите около зърната. Той се използва и като средство за отслабване в комбинация  с диета и кардио.

Ацетил-Л-Карнитин – вид хранителна добавка за отслабване, известна в световен мащаб.

Share this Post!

About the Author : Nacepen

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.