До колко полезни са плодовете и тяхната фруктоза?

До колко полезни са плодовете и тяхната фруктоза?

До колко полезни са плодовете и тяхната фруктоза?

Много от нас се опитват да водят здравословн начин на живот. Ставаме сутрин и започваме да приготвяме нашата „здравословна плодова закуска”. Правим си каничка с фреш, добавяме сок от агаве или някакъв модерен,  засукан и иновативен подсладител на базата на фруктоза в чая или кафето си. Завършваме нашата закуска с голяма сочна хруптяща ябълка и с усмивка си казваме: „Направих нещо полезно за себе си, което ми набавя витамини и няма да ме направи дебел, и болен!”.

Да, но не съвсем!. Колкото и да ви е неприятно, вие се заблуждавате. Фруктозата в големи количества не е полезна, дори може да ви навреди. За да набавите достатчно витамини за спортуващ човек, вие трябва да изядете една цяла сергия с плодове, плюс сергията, ако искате да попълните и запасите си от желязо например. Или да изядете килограм цитрусови плодове за да си набавите около 800-1,000 мг Витамин С. Не знам дали някой може да погълне 2 кг. лимони, 2 кг. череши, 1 кг. моркови и 2 кг. ябълки на ден без да преяде. В този ред на мисли, ако се опитвате целенасочено да консумирате плодове с цел набавяне на витамини, минерали и антиоксиданти – то количествата фруктоза, които ще поемете с тях, биха били наистина високи и нездравословни.

До колко полезни са плодовете и тяхната фруктоза?А сега малко наука. Департаментът по медицина на Станфордския университет- „ Пало Алто – Калифорния” направи изследване за Фруктозо-индуцираната инсулинова резистентност и хипертония при плъховете. За да проведат експеримента, целейки да установи зависимостта между фруктозата и нивата на кръвното налягане и кръвната захар, учените подлагат две групи плъхове на два различни режима на хранене за две седмици. Първата група е на 66% фруктоза от общия калориен прием за деня, а втората – на  66% друг тип въглехидрати. В края на този период се установява, че систоличното кръвно налягане се е увеличило от 124 + / – 2 145 + / – 2 (СЕМ) mm Hg при групата плъхове, хранени с фруктоза. Наблюдават се също и високи стойности на триглицириди (мазнини в кръвта). Установено е, че не е настъпила промяна в показателите на контролната група, поставена на другия вид захари. В заключение – хиперинсулинемия (свръх отделяне на инсулин) и хипертриглицеридемия (високо ниво на мазнини в кръвта) се свързва с хипертония при плъхове, именно заради фруктозата.

В изследвания по-късно с хора, се установява същата зависимост като при плъховете. Фруктозата е инвертна захар , която не се обработва с инсулин и не достига до мускулните клетки, за да бъде изгорена като енергия за движение, а се обработва на ниво черен дроб. Когато изядем един плод, но черния дроб е пълен с глюкоген, няма място за фруктозата и тя инвертира (превраща се) в триглицириди (вид липиди). Те са отговорни за високото кръвно налягане и ред сърдечни проблеми, възникващи впоследствие, а част от тях ви се “лепват” и като подкожна мазнина.

По-голямото количество от липиди, образувани от плодовата захар се наслояват около органите, което още повече застрашава здравето ви, особено в по-късна възраст. Това натрупване се нарича “вицеларно затлъстяване” и е причина за метаболитен синдром, който крие още рискове за сърцето.

До колко полезни са плодовете и тяхната фруктоза?Фрутозата има ред потискащи функции. Тя спира усвояването на медта, основен минерал влизащ в синтеза на хемоглобина. При недостига на този минерал може да се предизвика рак, тъй като той е съществена част от антиоксидантния ензим СОД (супер оксид дисмутаза), който от своя страна потиска стареенето и мутацията на клетките. Фруктозата има потискаща функция не само относно чувствителността към инсулина, а също и към лептина. Това е хормонът, отговарящ за чувството на ситост. Когато имаме ниски нива, ние сме склонни да ядем без мярка. Това води до затлъстяване и дисбаланс на съотношението „добър’’ срещу  „лош” холестерол. Ако консумирате напитки с глюкозо-фруктозен сироп (всички газирани безалкохолни напитки), това доказано води до резистентност към лептина – или иначе казано – те просто отварят апетита ни още повече!

За капак статистическите проучвания са установили,  че консумацията на трапезна захар намалява значително в последните години, заради широко-дискутирания в медийното пространство факт за вредите от нея. Докато фруктозо-глюкозния сироп и храните с плодова захар са повишили продажбите си с 2,5 пъти за 5 години!

Ако все пак злоупотребите с фруктоза, плодове или глюкозо-фруктозен сироп, можете да изпозвате Карб-блокери и храносмилателни ензими. Като че ли отминава времето, когато докторите и хранителнте специалисти проповядваха, че плодовете са полезни и ако ги ядем – ще отслабнем. Ако някой лекар ви каже да ги ядете, ако имате недостиг на витамини, диабет или нарушения в липидния профил, моля кажете му да тича към Медицинска академия и там да си върне дипломата.

Share this Post!

About the Author : Nacepen

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.